pondělí 30. března 2015

Co barista, to hipster?

Na konci března se v prostorách Divadla na Šantovce konalo Mistrovství České republiky v testování degustačních schopností pražičů, profesionálních baristů a zapálenců v oblasti kávy. A nechyběli jsme tam ani my – museli jsme přece zjistit, jak takové mistrovství vůbec probíhá a co se vlastně hodnotí. Ovšem my kávu jsme degustovali pouze jako amatéři a pro povzbuzovací účel...


Vyzpovídali jsme organizátora Tomáše Dlaska, aby nám prozradil, jak přesně soutěž probíhá: "Soutěžících je třicet a všichni jsou součástí asociace SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) – jedná se o pražiče, baristy nebo o lidi, kteří se velmi hluboce zajímají o kávový průmysl. Soutěží se tak, že je osm trojic misek a v každé z nich je káva. Soutěžící musí každou misku z dané trojice ochutnat a vyřadit tu, která obsahuje jinou kávu než ve zbylých dvou miskách. Kávy se mohou lišit jemnými nuancemi jako jsou třeba datum pražení či rozlišná plantáž v zemi. Soutěžící musejí mít obrovský přehled, musejí mít nachutnáno, a být gastronomicky velmi zdatní. Výherce pojede na světový šampionát do švédského Göteburgu," řekl Tomáš Dlask.

V rámci mistrovství jste mohli v Divadle na Šantovce ochutnat kávu např. z olomoucké pražírny Kikafé, pražskou Original Coffee a z polského Krakova přijeli představit svou kávu Coffee Proficiency. Na své pšeničné svrchně kvašené pivo a ležáka lákal pivovar Chomout. "Pšeničné pivo obvykle chutná i těm, kteří nejsou pivaři. Je velmi svěží a v jeho vůni můžete cítit banány či ananas a v chuti cítíte hřebíček, byť to tam přidané samozřejmě není. Jedná se o podobný způsob výroby piva jako třeba Weissbier nebo Hoegaarden. Zkrátka nefiltrované a nepasterizované osvěžující pivo. Jedna skupinka žen si dokonce naše nepasterizovaná nefiltrovaná piva oblíbila natolik, že říkají, že k nám nechodí na pivo, ale na kosmetiku. Piva totiž mají díky živým kvasnicím skvělé účinky na pleť," prozradila Míša Švarcová z pivovaru Chomout.

Kromě dobré kávy a sladkých dobrot jste ovšem mohli vidět i mnoho hipsterů (skoro to opravdu vypadalo, jako co barista, to hispter). A jak vypadat jako správný hipster se dočtete zase příště!










Organizátoři Tereza Tothová a Tomáš Dlask


Žádné komentáře:

Okomentovat